Η αλήθεια είναι ότι η δημιουργία ενός οράματος και η ανάπτυξη στρατηγικών δεν διασφαλίζουν την ύπαρξη αλλαγών. Η αλλαγή θα έρθει λαμβάνοντας σε τακτική βάση συγκεκριμένες ΔΡΑΣΕΙΣ. Η ανάληψη δράσης σας πάει μπροστά. Με άλλα λόγια, πρέπει να κάνετε κάτι διαφορετικό για να υλοποιήσετε το όραμά σας.

Φυσικά, όλα αυτά μάλλον ακούγονται σαν να πρέπει να κάνετε δουλειά, σωστά;! Όμως, όπως είπε ο Henry Ford: «Αν πάντα κάνεις ό,τι έκανες πάντα, θα συνεχίσεις να έχεις ό,τι είχες πάντα.»

Έτσι, οι ερωτήσεις που ίσως θέλετε να κάνετε στον εαυτό σας είναι οι εξής:
 • «Είναι αυτό αρκετά καλό;»
 • «Είναι αυτό που πραγματικά θέλω;»
 • «Θα είμαι ευτυχισμένος/η μακροπρόθεσμα αν δεν αλλάξει τίποτα;»

Παρακάτω σας παραθέτω ορισμένα πράγματα που ανακάλυψα ότι συμβαίνουν όταν οι άνθρωποι δεν περιλαμβάνουν ένα σχέδιο δράσης για να υποστηρίξουν το όραμά τους και τις στρατηγικές τους.

α. Ψάχνουν έξω από τον εαυτό τους την αιτία που δεν καταφέρνουν να υλοποιήσουν το όραμά  τους. Με άλλα λόγια, κατηγορούν  τους άλλους ή συνεχίζουν να αναζητούν μια  αόριστη λύση για την ευτυχία.

β. Όταν συμβεί αυτό, πιστεύουν ότι αλλάζοντας περιβάλλον (τη δουλειά τους, τον/τη σύζυγό τους, τη γειτονιά που μένουν, τον χώρο λατρείας κλπ.) θα  είναι πιο ευτυχισμένοι.

Νομίζω ότι όλοι γνωρίζουμε κάποιους ανθρώπους – ίσως μάλιστα να υπήρξαμε κάποτε κι εμείς οι ίδιοι – που συνεχίζουν να περιμένουν να αλλάξουν οι συνθήκες ώστε να μπορέσουν να ζήσουν τη ζωή που θέλουν. Κι όταν συμβαίνει αυτό, βρίσκονται ακόμα εκεί που ήταν πριν.

Αν δεν λάβετε τα απαραίτητα μέτρα δράσης για να υλοποιήσετε το όραμά σας, είναι πιθανό να μην καταφέρετε να προχωρήσετε μπροστά ανεξαρτήτως από τις άλλες αλλαγές που θα κάνετε στη ζωή σας.

Υπάρχουν πολλές ασκήσεις και εργαλεία ειδικά σχεδιασμένα για να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε ένα σχέδιο δράσης. Παρακάτω σας δίνω μία άσκηση που μπορείτε να δοκιμάσετε:

Άσκηση: «Εφαρμόστε συγκεκριμένες ενέργειες σε τακτική βάση»

Αυτή είναι μια εξαιρετική άσκηση που θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε το σημείο που βρίσκεστε σε σύγκριση με το πού θέλετε να φτάσετε. Σε γενικές γραμμές η ζωή σας περιλαμβάνει 8 τομείς: το φυσικό περιβάλλον, τις σχέσεις, την οικογένεια, την πνευματική αναζήτηση, την υγεία, τον τρόπο ζωής, την εργασία και τα οικονομικά σας.

 • Καθώς διαβάζετε τη λίστα, σκεφτείτε μόνο έναν τομέα στον οποίο θα θέλατε κάποια βελτίωση.
 • Αφού τον επιλέξετε, σκεφτείτε πώς θα ήταν η ζωή σας αν ήσασταν απόλυτα ικανοποιημένοι στον συγκεκριμένο τομέα.
 • Τώρα, σκεφτείτε την ακολουθία των αριθμών 0 ——– 100 όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, με το 0 να βρίσκεται στο ένα άκρο και το 100 στο άλλο.
 • Στον τομέα που επιλέξατε σε ποιό σημείο βρίσκεστε αυτή τη στιγμή; Βρίσκεστε στο 50%, σε υψηλότερο ή χαμηλότερο σημείο; Μόνο εσείς γνωρίζετε πού βρίσκεστε τώρα σε σύγκριση με το σημείο που θέλετε να φτάσετε.
Φυσικό περιβάλλον Σχέσεις Οικογένεια Πνευματική αναζήτηση
0 ————– 100 0 ————– 100 0 ————– 100 0 ————– 100
Υγεία Τρόπος ζωής Εργασία Οικονομικά
0 ————– 100 0 ————– 100 0 ————– 100 0 ————– 100

 

 • Σκεφτείτε για λίγο αυτό το κενό διάστημα – το χάσμα ανάμεσα στο σημείο που βρίσκεστε τώρα και το σημείο που θέλετε να φτάσετε.
 • Αν επρόκειτο να φτιάξετε μια ΛΙΣΤΑ από όλα τα πράγματα που πρέπει να κάνετε για να καλύψετε το κενό – δηλαδή για να φτάσετε στο 100% – η λίστα θα αποτελούσε τη ΔΡΑΣΗ που πρέπει να αναλάβετε και η οποία θα σας βοηθήσει να πλησιάσετε το όραμά σας.
 • Μην σας προβληματίζει το αν ΜΠΟΡΕΙΤΕ ή όχι – ή αν ΘΕΛΕΤΕ να καλύψετε το κενό. Αυτή η άσκηση γίνεται για να σας δείξει μια μέθοδο προσδιορισμού του τι πρέπει να κάνετε για να υλοποιήσετε το όραμά σας.
 • Μια άλλη μέθοδος είναι η δημιουργία μιας απλής λίστας ελέγχου.
 • Περισσότερες ασκήσεις δίνονται στο εγχειρίδιο “Vision – Goals – Action: A Practical Guide to Achieving Your Goals”.

Επίσης, το να έχετε έναν «φίλο λογοδοσίας» στον οποίο θα είστε υπόλογοι θα σας βοηθήσει να αφοσιωθείτε στο σχέδιο δράσης σας και να επιτύχετε τους στόχους σας. Όταν δύο άνθρωποι προσπαθούν να πετύχουν ταυτόχρονα τα δικά τους όνειρα, συνήθως αλληλοϋποστηρίζονται περισσότερο. Μπορείτε να μοιραστείτε το όραμά σας, να συζητήσετε τις στρατηγικές σας και να υλοποιήσετε το όραμά σας μαζί, να επικοινωνείτε και να ενθαρρύνετε ο ένας τον άλλον σε τακτική βάση καθώς κάνετε βήματα προς την εφαρμογή των δράσεων σας. Μπορείτε ακόμα και να γιορτάστε μαζί την επιτυχία σας όταν πια θα έχετε πραγματοποιήσει τους στόχους σας και ολοκληρώσει το όραμά σας.

Φυσικά, ένας coach έχει τις ίδιες ικανότητες αλλά με ορισμένα επιπλέον οφέλη!
Τώρα είναι η ώρα να ξεκινήσετε να προβάλλετε το δικό σας αύριο και να προχωρήσετε προς αυτό σήμερα!

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου [εδώ] για να συζητήσουμε πώς μπορώ να σας βοηθήσω και να σας στηρίξω σε κάθε βήμα της δημιουργίας ενός οράματος για μια πιο ικανοποιητική ζωή, να αναπτύξετε στρατηγικές και να αναλάβετε συγκεκριμένες ΔΡΑΣΕΙΣ σε τακτική βάση για να το επιτύχετε.