Το δεύτερο βήμα που θα σας φέρει πιο κοντά σε μια ζωή γεμάτη πληρότητα είναι να αναπτύξετε τις στρατηγικές που θα πρέπει να εφαρμόσετε προκειμένου να υλοποιήσετε το όραμά σας.

Οι στόχοι είναι ευρείες δηλώσεις δράσης που θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε το όραμά σας. Για παράδειγμα, μπορεί να περιλαμβάνουν επιθυμίες όπως:

 • Να αποκτήσετε περισσότερη ενέργεια.
 • Να εκφράζεστε με μεγαλύτερη αυθεντικότητα.
 • Να γίνετε καλύτεροι σύντροφοι και γονείς.
 • Να εξοφλήσετε τα χρέη σας και να φτιάξετε ένα αποτελεσματικότερο οικονομικό πλάνο.
 • Να ξεκινήσετε μια επαγγελματική δραστηριότητα που θα έχει οικονομικές απολαβές και που θα αξιοποιεί τα ταλέντα και τα χαρίσματά σας.

Χωρίς αμφιβολία ο καθορισμός στόχων είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να δείτε θετικές αλλαγές στη ζωή σας. Και πρέπει να τους καθορίζετε ξεκάθαρα έχοντας ένα ρεαλιστικό αλλά απαιτητικό, ποσοτικοποιημένο, εφικτό και χρονικά οριοθετημένο σχέδιο δράσης.

Υπάρχουν 8 σημαντικοί παράγοντες ή στρατηγικές για τον καθορισμό και την επίτευξη σταθερών στόχων με τρόπο που θα διασφαλίσει καλύτερα την επιτυχία σας:

 1. Δημιουργήστε SMART στόχους

Το SMART είναι ένα ακρωνύμιο που θα σας βοηθήσει να επιτύχετε σταθερούς στόχους. Το SMART σημαίνει:

 • Συγκεκριμένοι (Specific): Οι στόχοι σας πρέπει να είναι σαφείς και καλά καθορισμένοι. Να είστε ξεκάθαροι για το τι θέλετε να επιτύχετε.
 • Μετρήσιμοι (Measurable): Πρέπει να ξέρετε αν βρίσκεστε στον σωστό δρόμο ή έχετε βγει εκτός πορείας. Συμπεριλάβετε έναν ποσοτικοποιημένο τρόπο παρακολούθησης της προόδου σας από την αρχή μέχρι το τέλος.
 • Εφικτοί (Achievable): Όπως και το όραμά σας, οι στόχοι σας πρέπει να είναι εφικτοί. Πρέπει να είναι απαιτητικοί, αλλά και ταυτόχρονα ρεαλιστικοί.
 • Σχετικοί (Relevant): Οι στόχοι σας μπορεί να είναι υψηλοί και προκλητικοί – και προς το παρών να υπερβαίνουν την προσιτότητα σας – αλλά όχι μη επιτεύξιμοι. Πρέπει να εναρμονίζονται με τις βασικές αξίες και τις βαθύτερες επιθυμίες σας.
 • Χρονικά προσδιορισμένοι (Time bound): Κάθε στόχος πρέπει να έχειέναν ξεκάθαρο χρόνο έναρξης και μια σαφή ημερομηνία λήξης. Μπορεί να συνεχίζετε να εφαρμόζετε τις στρατηγικές σας, υπάρχουν όμως κάποια κομβικά σημεία τα οποία θα θέλετε να επιτύχετε για να επιβεβαιώσετε ότι βρίσκεστε στον σωστό δρόμο, αλλά και να ανταμείψετε τον εαυτό σας.

Δείτε το παρακάτω παράδειγμα: Σκεφτείτε τη SMART στρατηγική στη φράση «Θέλω να έχω περισσότερη ενέργεια». Εδώ μπορείτε να πείτε το εξής: «Τους επόμενους 6 μήνες (δώστε τον ακριβή μήνα και ημερομηνία) θα αποκτήσω περισσότερη ενέργεια χάνοντας 5 κιλά και κάνοντας γυμναστική 5 φορές την εβδομάδα περπατώντας κάθε φορά για 30 λεπτά».

Στη συνέχεια, ξαναδείτε τους στόχους σας και φροντίστε να εφαρμόσετε τη στρατηγική SMART.

 1. Καταγράψτε τους στόχους σας

Είναι σημαντικό να καταγράψετε τους στόχους σας. Η καταγραφή του στόχου σας μετατρέπει την επιθυμία σας σε κάτι πιο απτό.

 1. Εξατομικεύστε τους στόχους σας

Όταν δημιουργείτε έναν στόχο, καταγράψτε τον ξεκινώντας πάντα με τη λέξη «Εγώ». Με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνετε ότι ο στόχος είναι δικός σας και ότι εσείς έχετε τον έλεγχο, γεγονός που θα σας παροτρύνει να τον πετύχετε.

 1. Αναφερθείτε στους στόχους σας σαν να έχουν ήδη επιτευχθεί

Φροντίστε να διατυπώνετε τους στόχους σας σωστά. Το μυαλό σας λειτουργεί στο τώρα. Αν επιθυμείτε κάτι, περιγράψτε το σε χρόνο ενεστώτα. Έτσι, ο νους σας θα θεωρήσει ότι πρόκειται για αληθινό γεγονός, κι αυτό με τη σειρά του το ενισχύει ώστε να γίνει πραγματικότητα. Αντί λοιπόν να διατυπώνετε τον στόχο «Θέλω να χάσω 5 κιλά», επαναδιατυπώστε τον με τρόπο που να αντικατοπτρίζει την επίτευξή του στο παρόν: «Νιώθω πιο υγιής και με περισσότερη ενέργεια έχοντας 5 κιλά λιγότερα»!

 1. Μην έχετε ανησυχία, αμφιβολίες ή φόβο

Η ανησυχία, οι αμφιβολίες και ο φόβος δημιουργούν μια αρνητική στάση που εκδηλώνεται σε αρνητικές εμπειρίες στη ζωή σας. Αν έχετε ποτέ γνωρίσει  αρνητικό άνθρωπο που φαίνεται να έχει «κακή τύχη», τότε μάλλον γνωρίζετε τη σκοτεινή πλευρά των αρνητικών σκέψεων. Είναι σημαντικό λοιπόν να αντικαταστήσετε τις αρνητικές σκέψεις με θετικές. Να είστε αυστηροί όσον αφορά την άμεση εξάλειψη τυχόν αρνητικών συναισθημάτων και σκέψεων!

 1. Να θυμάστε τη δύναμη της δράσης

Η ανάληψη δράσης πάντα σας προωθεί. Αν περιμένετε την «τέλεια στιγμή», θα περιμένετε για πάντα. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει πιο κατάλληλη στιγμή για να δράσετε εκτός από το τώρα!

 1. Αφοσιωθείτε ολόψυχα στον στόχο σας!

Αυτό σημαίνει ότι μόλις αρχίσετε να προσεγγίζετε τον στόχο σας, δεν υπάρχει επιστροφή. Όταν δεσμεύεστε να επιτύχετε έναν στόχο, προσεγγίστε τον με τη νοοτροπία του «όλα ή τίποτα».

 1. Η επίτευξη των στόχων περιλαμβάνει και την αποτυχία

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ακόμη και οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν αποτυχίες όταν κυνηγούν τους στόχους τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αποτυχημένοι, σημαίνει όμως ότι ήταν πρόθυμοι να πάρουν ρίσκα. Μην αποθαρρύνεστε από κάποια αποτυχία – αντίθετα, να επιμένετε.

Συχνά είναι αναγκαίο να αντιμετωπίσουμε τις αποτυχίες για να μάθουμε να παίρνουμε πολύτιμα μαθήματα και να εξελισσόμαστε ώστε να είμαστε σε θέση να χειριστούμε την επιτυχία όταν τελικά έρθει.

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου [εδώ] για να συζητήσουμε πώς μπορώ να σας βοηθήσω να σχεδιάσετε τις στρατηγικές και τους SMART στόχους που θα φέρουν θετικές αλλαγές στη ζωή σας.

Create great goals download

Download my FREE Great Goal Setting Tips

 

I'd love to share with you these 21 questions to help you establish and achieve great goals.

 

Download your free copy now & subscribe to our newsletter.

 

Available in both English and Greek versions.

You have Successfully Subscribed!