Ο οραματισμός είναι η διαδικασία δημιουργίας μιας εικόνας μέσα στο μυαλό σας σχετικά με το τι θέλετε από τη ζωή σας μελλοντικά. Συμπεριλαμβάνει όλες τις πτυχές της ζωής σας – την υγεία, τα οικονομικά, τις σχέσεις, την καριέρα σας, και πολλά άλλα. Οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι στον κόσμο είναι εκείνοι που δημιουργούν και πραγματοποιούν το δικό τους όραμα για τη ζωή τους. Είναι εκείνοι που έχουν βρει το νόημα της ζωής τους και ζουν έχοντας έναν σκοπό.

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ορισμένες ιδέες για το πώς μπορείτε να έχετε μια πιο ικανοποιητική ζωή – μια ζωή καθορισμένη από εσάς κι όχι επειδή δεν είχατε άλλη επιλογή.

Όπως ήδη είπαμε στο Μέρος 1, τα 4 στοιχεία που θα σας βοηθήσουν να καθορίσετε εσείς τη ζωή σας είναι τα εξής:

 • Δημιουργία ενός οράματος.
 • Προσδιορισμός των στρατηγικών που θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε αυτό το όραμα.
 • Ύπαρξη ευελιξίας, ώστε να είστε ευπροσάρμοστοι όταν παρουσιάζονται εμπόδια.
 • Ανάληψη δράσης που θα σας οδηγήσει στην επίτευξη του οράματος.

 Το πρώτο βήμα για μια ικανοποιητική ζωή είναι η δημιουργία ενός οράματος.

Το όραμα περιλαμβάνει 6 πτυχές, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να φτάσετε πιο εύκολα στην εκπλήρωσή του. Το όραμα πρέπει να είναι:

 1. Νοητό: Πρέπει να δημιουργήσετε μια εικόνα στο μυαλό σας. Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη «Ποτέ η ψυχή δεν σκέφτεται χωρίς νοητική εικόνα». Για να δημιουργήσετε το όραμά σας, πρέπει πρώτα να δημιουργήστε μια νοητική εικόνα.
 1. Επιθυμητό: Το όραμά σας πρέπει να είναι κάτι που ΘΕΛΕΤΕ για τη ΔΙΚΗ σας ζωή – κι όχι πάντα κάτι που θέλει κάποιος άλλος. Πρέπει λοιπόν να νιώθετε ικανοποίηση καθώς προχωράτε προς την επίτευξή του.
 1. Εφικτό: Το όραμά σας πρέπει να είναι εφικτό και ρεαλιστικό. Θα ήταν εξωπραγματικό να θέσετε στόχο να γίνετε εσείς «ο επόμενος Γιάννης Κούρος» μέσα στους επόμενους 6 μήνες αν έχετε ύψος 1.57, δεν είστε αθλητικός τύπος, καπνίζετε πολύ, είστε 55 ετών και υπέρβαροι!
 1. Εστιασμένο: Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ώστε να γνωρίζετε πότε κινήστε προς τη σωστή κατεύθυνση και πότε όχι.
 1. Ευέλικτο: Ταυτόχρονα, θα πρέπει να είναι αρκετά γενικό ώστε να δίνει χώρο για εναλλακτικές οδούς σε περιπτώσεις μεταβαλλόμενων συνθηκών. Η ζωή έχει δυσκολίες και συχνά γίνεται απροσδόκητη!
 1. Επικοινωνούμενο: Πρέπει να μπορείτε να κοινοποιήσετε το όραμά σας με σαφήνεια. Όταν το κάνετε αυτό, προσκαλείτε άτομα να σας στηρίξουν ή τουλάχιστον να δείξουν μεγαλύτερη κατανόηση όταν εσείς ακολουθείτε διαφορετική πορεία.

Υπάρχουν πολλές ασκήσεις ειδικά σχεδιασμένες για να σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε τη διαμόρφωση του οράματος σας. Πιο συγκεκριμένα:

Άσκηση 1. «Ξεκινήστε έχοντας στον νου σας το τελικό αποτέλεσμα!»

 • Οραματιστείτε την ημέρα που η οικογένεια και οι φίλοι σας θα έρθουν να σας δώσουν τον τελευταίο ασπασμό!
 • Επιλέξτε ένα μέλος από την οικογένεια, έναν φίλο, έναν συνάδελφο ή κάποιον γνωστό σας που μπορεί να πει καλά λόγια για σας.
 • Τι θα θέλατε ΕΣΕΙΣ να πουν για τη ζωή σας;
 • Καταγράψτε τις σκέψεις σας. (Να έχετε υπόψη ότι αυτά που θα θέλατε να πουν ίσως διαφέρουν κάπως από αυτά που θα έλεγαν στην πραγματικότητα – αν ήταν εντελώς ειλικρινείς).
 • Επικεντρωθείτε σε όσα θέλετε να πουν για εσάς.

Τώρα, αν προτιμάτε να σκέφτεστε από την άποψη της «ζωής» και όχι του «θανάτου», δοκιμάστε την παρακάτω άσκηση:

Άσκηση 2. «Γράψτε ένα άρθρο εφημερίδας για εσάς»

 • Φανταστείτε τον εαυτό σας 10 –15 χρόνια αργότερα – ή σε οποιοδήποτε άλλο κομβικό για εσάς χρονικό σημείο.
 • Έχετε διακριθεί για κάποιο σημαντικό επίτευγμα – γράψτε ποιό είναι το επίτευγμα αυτό.
 • Έχετε συναντηθεί με έναν δημοσιογράφο ο οποίος θέλει να γράψει ένα άρθρο προς τιμήν σας σε ένα δελτίο τύπου.
 • Το άρθρο θα περιλαμβάνει το επίτευγμα για το οποίο διακριθήκατε, άλλες επιτυχίες που είχατε στη ζωή σας, άτομα που σας βοήθησαν στην πορεία του ταξιδιού σας και μερικά από τα πιο σημαντικά μαθήματα που πήρατε κατά τη διάρκειά της πορείας.
 • Επιπλέον, ο δημοσιογράφος θέλει να του πείτε μερικά λόγια για εσάς, για το πώς θέλετε να σας θυμούνται οι άλλοι.
 • Στη συνέχεια, καθίστε και ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ.

Ωστόσο, να έχετε υπόψη ότι η καταγραφή του οράματός σας δεν είναι μια γρήγορη άσκηση μεταφοράς του από την πένα στο χαρτί. Είναι μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει ώρες ή ακόμη και ημέρες ή εβδομάδες. Η πιο σημαντική προϋπόθεση είναι η ενδοσκόπηση, η οποία για να γίνει απαιτείται ησυχία και χρόνος για σκέψη – κι αυτό αποτελεί ένα δώρο που πολλοί άνθρωποι δεν είναι σε θέση να δώσουν στον εαυτό τους.

Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να αφιερώσετε χρόνο για να ακολουθήσετε αυτή τη διαδικασία, γιατί έτσι θα ανακαλύψετε τι έχει μεγαλύτερη σημασία για εσάς. Ο θρύλος του μπέιζμπολ, Yogi Berra, είπε το εξής σημαντικό: «Αν δεν ξέρετε πού πηγαίνετε, θα καταλήξετε κάπου αλλού!».

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου [εδώ] προκειμένου να συζητήσουμε πώς μπορώ να σας βοηθήσω να ζήσετε μια πιο ικανοποιητική ζωή – μια ζωή καθορισμένη από εσάς κι όχι επειδή δεν είχατε άλλη επιλογή.

Create great goals download

Download my FREE Great Goal Setting Tips

 

I'd love to share with you these 21 questions to help you establish and achieve great goals.

 

Download your free copy now & subscribe to our newsletter.

 

Available in both English and Greek versions.

You have Successfully Subscribed!