Στις αρχές του 20ού αιώνα, κατά τη διάρκεια της «Ηρωικής Εποχής της Ανταρκτικής Εξερεύνησης», δύο άνδρες – ο Νορβηγός εξερευνητής Roald Amundsen και ο Βρετανός Robert Falcon Scott – σχεδίασαν δύο ξεχωριστές αποστολές με σκοπό να είναι οι πρώτοι εξερευνητές που θα έφταναν στον Νότιο Πόλο.
Αν και το όραμά τους ήταν το ίδιο, τα αποτελέσματα ήταν πολύ διαφορετικά.
Ύστερα από έναν δύσκολο αγώνα, ο Amundsen έφτασε στον Νότιο Πόλο στις 14 Δεκεμβρίου του 1911. Είχε μελετήσει τις μεθόδους των Εσκιμώων και των παλαιότερων εξερευνητών και αποφάσισε να μεταφέρει τον εξοπλισμό και τις προμήθειες με έλκηθρα που θα έσερναν σκύλοι. Επέλεξε λοιπόν εξειδικευμένους σκιέρ και επαγγελματίες χειριστές σκύλων. Επίσης, φρόντισε να εφοδιάζεται με προμήθειες καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής και παρείχε στην ομάδα του τον καλύτερο εξοπλισμό.
Ο Amundsen σκέφτηκε όλες τις παραμέτρους του σχεδίου του και συνέχισε να μελετά κάθε λεπτομέρεια.
Από την άλλη πλευρά, ο Scott αποφάσισε να χρησιμοποιήσει μηχανοκίνητα έλκηθρα και άλογα. Μετά από 5 ημέρες, τα έλκηθρα έπαψαν να λειτουργούν, ενώ τα άλογα δεν άντεξαν τις καιρικές συνθήκες και έπρεπε να τα θανατώσουν. Τα μέλη της ομάδας αναγκάστηκαν να τραβήξουν τα έλκηθρα που ζύγιζαν 90 κιλά – φανταστείτε δηλαδή πόσο εξουθενωτικό ήταν. Εξαιτίας της ακατάλληλης ένδυσης, όλα τα μέλη της ομάδας εμφάνισαν κρυοπαγήματα καθώς και «τύφλωση από χιόνι» λόγω της κακής ποιότητας του εξοπλισμού τους. Τέλος, οι προμήθειες σε φαγητό και νερό ήταν ανεπαρκείς.
Μετά από 1287 χιλιόμετρα που με πολύ κόπο κατάφεραν να διανύσουν, έφτασαν στον Νότιο Πόλο για να ανακαλύψουν ότι ο Amundsen τους είχε ξεπεράσει φτάνοντας εκεί ένα μήνα νωρίτερα! Η ιστορία αυτή είχε τραγικό τέλος, αφού λόγω του κακού προγραμματισμού, στο ταξίδι της επιστροφής όλοι οι άνδρες που συμμετείχαν στην αποστολή του Scott πέθαναν από την πείνα και το κρύο. Όλα όσα συνέβησαν τα γνωρίζουμε χάρη στα ημερολόγια που κράτησαν οι τελευταίοι επιζώντες πριν πεθάνουν.
Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς προφανώς δεν σχεδιάζουμε να φτάσουμε στον Νότιο Πόλο. Τα πιο πολλά πράγματα που σχεδιάζουμε δεν αποτελούν ζήτημα ζωής και θανάτου – δεν έχουν καμιά σχέση με εκείνα των εξερευνητών.
Παρ’ όλα αυτά, οι εξερευνητές αυτοί μας έδωσαν τέσσερα πολύτιμα μαθήματα.
- Όραμα
Δημιουργήστε το όραμά σας, και όπως προτείνει ο Stephen Covey στο βιβλίο του, The 7 Habits of HighlyEffective People, (Οι 7 συνήθειες των εξαιρετικά αποτελεσματικών ανθρώπων) «Ξεκινήστε με το τέλος στο μυαλό σας». Η σκέψη σας να είναι σαφής, θέτοντας την εξής ερώτηση:
«Τι είναι εκείνο που πραγματικά θέλω;»
Αυτή η ερώτηση θα αποκαλύψει τις πιο βαθιές επιθυμίες σας που θα σας οδηγήσουν στον στόχο σας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να καταγράψετε την απάντησή σας. Στη συνέχεια, φανταστείτε τον συναρπαστικό στόχο σας και τη γεμάτη ζωή που θέλετε να ζήσετε και αναρωτηθείτε:
«Πώς θα το ξέρω όταν το πετύχω;»
Πώς θα ήταν αν πετυχαίνατε αυτό που θέλετε; Τι θα βλέπατε; Τι θα ακούγατε; Πώς θα νιώθατε; Βυθιστείτε στην πεποίθηση ότι έχετε ήδη εκπληρώσει τον στόχο σας και ζήστε τον σαν να είναι κάτι που ήδη συμβαίνει. (Θα διερευνήσουμε περαιτέρω το συγκεκριμένο θέμα στο Blog «Επίτευξη των στόχων σας: Μέρος 2 – Οραματισμός»).
- Στρατηγικές – Σχεδιασμός στόχων
Προσδιορίστε τις αποτελεσματικότερες δυνατές στρατηγικές καθώς και τις διαδικασίες σχεδιασμού, έτσι ώστε να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητες για την επίτευξη του οράματός σας. Εξάλλου, σύμφωνα με τη διάσημη ρήση του 34ου Προέδρου των ΗΠΑ Dwight D. Eisenhower:
«Τα σχέδια δεν είναι τίποτα. Η διαδικασία του σχεδιασμού είναι το παν».
Δημιουργήστε ένα συγκεκριμένο σχέδιο θέτοντας στον εαυτό σας την ερώτηση:
«Τι πρέπει να κάνω για να πετύχω αυτό που θέλω;».
Δεν αρκεί να έχετε απλώς ένα όραμα. Χωρίς στόχους – και χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο – πιθανότατα τίποτα δεν θα αλλάξει. Η διαδικασία καθορισμού στόχων σας βοηθά να επιλέξετε το πού θέλετε να φτάσετε, τι θέλετε να επιτύχετε και πού πρέπει να επικεντρώσετε τις προσπάθειές σας για την υλοποίηση του οράματός σας. (Το συγκεκριμένο θέμα θα το διερευνήσουμε περαιτέρω στο Blog «Επίτευξη των στόχων σας – Μέρος 3: Στρατηγικές / Στόχοι»).
- Ευελιξία
Καθώς η ζωή σας προχωρά, θα έρθουν στιγμές που θα θελήσετε να επανεξετάσετε το όραμά σας αλλά και τη διαδικασία σχεδιασμού στόχων. Ο Amundsen αρχικά σχεδίαζε να πάει στον Βόρειο Πόλο, αλλά όταν ανακάλυψε ότι ο Αμερικανός εξερευνητής Robert Edwin Peary Sr. το είχε ήδη καταφέρει, αποφάσισε τελικά να πάει στον Νότιο Πόλο.
Δημιουργήστε ένα όραμα, αλλά φροντίστε να είστε αρκετά ευέλικτοι ώστε να συνεχίσετε να προσαρμόζετε τα σχέδια και τη συμπεριφορά σας μέχρι να επιτύχετε τον στόχο σας και να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
- Ανάληψη δράσης
Η μετάβαση από το σημείο που βρίσκεστε τώρα προς την κατεύθυνση που θέλετε να πάτε, σημαίνει ότι πρέπει να αναλάβετε δράση με σκοπό να επιτύχετε αυτή την αλλαγή. Επομένως, αναπτύξτε ένα σχέδιο δράσης και λάβετε τα απαιτούμενα μέτρα δράσης ώστε να αυξήσετε τις πιθανότητες να πραγματοποιήσετε το όραμά σας. (Το συγκεκριμένο θέμα θα το διερευνήσουμε περαιτέρω στο Blog«Επίτευξη των στόχων σας – Μέρος 4: Αναλάβετε δράση»).
Μην ξεχνάτε να ΣΤΕΚΕΣΤΕ ΨΗΛΑ. Να έχετε υπόψη ότι το σώμα σας ή η γλώσσα του σώματός σας ενισχύει το όραμά σας και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι σκέψεις σας επηρεάζουν τα συναισθήματά σας κι αυτά με τη σειρά τους επηρεάζουν το σώμα σας και ακολούθως τη συμπεριφορά σας καθώς και τις ενέργειές σας!
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σας παραθέσω μια τελική σκέψη και μια πρόσκληση:
Το όραμα ξεκινά ως σκέψη, τώρα όμως ήρθε η ώρα να κάνετε το όραμά σας πραγματικότητα μέσω της δράσης που θα αναλάβετε και των στόχων που θα υλοποιήσετε.
Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου εδώ για να συζητήσουμε το πώς θα ακονίσετε το όραμά σας, πως θα καταστρώσετε ένα συναρπαστικό και δυναμικό σχέδιο δράσης, καθώς και τα βήματα που θα ακολουθήσετε για να το πετύχετε.